Häng med på jakt efter uråldrig, österländsk visdom

Så är det bara ett par dagar kvar innan jag ger mig av till Burma. Detaljerna är en smula oklara, precis som jag vill ha det, men resan går att rama in som ”studier i meditation och österländsk filosofi”. Åtminstone är det så jag ser på det nu innan avresa.

När jag berättat vart jag ska åka har de flesta reagerat på liknande sätt. Typ: ”Burma? Är det inte lite oroligt där?”. Varför? Oklart. Det bara känns så. Själv visste jag väldigt lite om landet innan jag började intressera mig och läsa på. För ett par månader sedan var min främsta och kanske enda referens till Burma från Seinfeld. Ni minns mr. Peterman, Elaines chef, som då och då spårade ur och försvann in i Burmas djungel.

Inte? Hur som helst. Den korta anledningen till att de flesta av oss inte vet så mycket är att militären tog makten 1962 och stängde igen landet från omvärlden. Årtionden av förtryck följde, men i 2011 genomförde sittande maktinnehavare ett antal reformer för att öppna upp landet. Sedan dess pågår arbetet med att bygga ett demokratiskt samhälle, med härliga grundlagar och rättigheter som vi tar för givet här hemma. Spännande tider.


Då det idag är oklart exakt vart jag kommer befinna mig och vad jag kommer göra under vintern har jag startat denna blogg. Syftet är att ge er som är nyfikna regelbundna uppdateringar på vart jag är och vad jag gör. Kanske får jag för mig att skriva om andra saker, eller knappt skriva alls. Kanske kommer en bild eller två. Vi får se.

Men helt och hållet planlös är jag inte. Jag landar på tisdag eftermiddag, lokal tid, och spenderar de fem första nätterna hos ett Holländskt par som är bosatta i Yangon, Burmas största stad med drygt fem miljoner invånare. Här har jag lite tid för att brottas med jetlag och acklimatisera mig. Följande söndag är det sedan dags för min första meditationsretreat på Dhamma Joti Vipassana Center. När jag 10 dagar senare kliver ut därifrån är min detaljplan slut. Antagligen stannar jag i Burma, och förhoppningsvis har jag fått förtroende för en eller ett par lärare som kan hjälpa mig med tips och råd inför fortsatta studier.

Håll utkik på Facebook eller titta in här då och då om du vill följa med på jakt efter österländsk visdom. Har du hälsningar, frågor, invändningar, o.s.v hör du enklast av dig på tobiashaugen@gmail.com eller genom Facebook.

Till sist vill jag rikta ett stort tack till er som stöttat och peppat mig när jag berättat om mina planer. Trots en ivrig entusiasm har det tagit emot att göra sig av med bostad och merparten av mina prylar för att ensam resa till ett främmande land. Utan er vet jag inte om jag vågat mig iväg.

Må väl. Vi hörs snart igen.

Annonser