Strax dags för retreat

Mina första dagar med acklimatisering, långsamma promenader och tupplurar är över och det är knappt en timme kvar till jag checkar in på min första meditationsretreat. Innan jag går offline i 10 dagar tänkte jag försöka ge en bild av vad en Vipassana-retreat innebär.

Men först, vad är Vipassana? Väldigt kortfattat kan det beskrivas som en meditationsteknik där vi uteslutande fokuserar vår uppmärksamhet på vad som händer i varje ögonblick. Instruktionerna är väldigt simpla, men alla som försökt sig på att meditera inser snabbt hur orimligt svårt det är. Det allra svåraste, tycker jag, är att inte försvinna iväg i tankarna. Hemma ägnar jag 20 minuter om mornarna åt detta, och ibland en längre stund på eftermiddagen.

Meditationscentret sammanfattar tekniken:

One begins by observing the natural breath to concentrate the mind. With a sharpened awareness one proceeds to observe the changing nature of body and mind and experiences the universal truths of impermanence, suffering and egolessness.

På retreat åker man för att nå djupare i sin utövning och förfina sin teknik. En stor del av vår vakna tid, c.a 11 timmar, spenderas i stillasittande meditation. Under övrig tid förväntas vi vara tystnad och avstå från all form av kommunikation med andra deltagarna. Undantagen är intervjuer med lärarna och frågestunden om kvällarna. Vi förväntas också avstå från bland annat att läsa, skriva, lyssna på musik, träna, sjunga och dansa. Det mesta, helt enkelt.

Jag har svårt att föreställa mig hur det kommer vara då jag aldrig gjort något liknande innan. Antagligen blir det rätt tufft både fysiskt och mentalt, speciellt under de första dagarna. Om det inte vore för min övertygelse om värdet i att meditera, och förtroendet för västerländska förespråkare som Sam Harris, Joseph GoldsteinTara Brach och Michael Stone, hade jag antagligen varit betydligt mer nervös än vad jag är.

Jag önskar att jag hade tid att skriva mer, men det börjar bli dags att packa väskan och ge mig av. Nedan ser ni schemat för hur de kommande dagarna ser ut. För den som vill veta mer rekommenderar jag att läsa centrets Code of Discipline.

Ha det fint så länge. Vi hörs snart igen!

4:00 Godmorgon
4:30-6:30 Meditation i hallen eller på ditt rum
6:30-8:00 Frukost
8:00-9:00 Gruppmeditation i hallen
9:00-11:00 Meditation i hallen eller på ditt rum, enligt lärarens instruktioner
11:00-12:00 Lunch
12:00-13:00 Vila och intervju med lärare
13:00-14:30 Meditation i hallen eller på ditt rum
14:30-15:30 Gruppmeditation i hallen
15:30-17:00 Meditation i hallen eller på ditt rum, enligt lärarens instruktioner
17:00-18:00 Rast och te
18:00-19:00 Gruppmeditation i hallen
19:00-20:15 Föreläsning i hallen
20:15-21:00 Gruppmeditation i hallen
21:00-21:30 Frågestund i hallen
21:30 Godnatt
Annonser